|
Èxit de participació al XIII Simposi de Monitoratge de la Pressió Intracranial i de l’Hemodinàmica Cerebral |
|
Durant tota aquesta setmana Vall d’Hebron ha estat escenari del Simposi sobre Monitoratge de la Pressió Intracranial i de l’Hemodinàmica Cerebral, organitzat pel Dr. Sahuquillo i la Dra. Poca (del Servei de Neurotraumatologia de l’HUVH) i el Dr. Garnacho (UCI de Neurotraumatologia). Aquesta reunió científica que ja arriba a la tretzena edició ha tornat a esdevenir un èxit d’inscripcions i d’assistència, amb l’objectiu comú de conèixer millor la fisiopatologia i millorar el tractament del que es considera actualment com l’epidèmia de la gent jove: els traumatismes cranioencefàlics (TCE) greus.
Cal recordar que els TCE constitueixen la primera causa de mort i de discapacitat dins de la població de menys de 40 anys d’edat. Malgrat la sensibilització social que s’ha produït envers aquesta patologia, ens resta encara un llarg camí per recórrer per tal de disminuir l’alta mortalitat i les greus seqüeles que aquests pacients presenten.
La part principal del Simposi ha tingut lloc aquest dijous i divendres tot i que, com en altres edicions, prèviament es van organitzar també, amb una important participació, diversos cursos preSimposi dirigits a desenvolupar, en un àmbit més restringit, aspectes específics de la fisiopatologia, monitoratge i tractament del pacient neurocrític, importants per la seva rellevància clínica, per ser controvertits o per la seva actualitat.
El Simposi ha comptat enguany amb tres conferenciants estrangers convidats de molt prestigi: els Drs. G. Citterio, P. O. Grände i N. Stocchetti, seleccionats per la seva important contribució en el camp del monitoratge i tractament del pacient neurocrític. A la fotografia, els conferenciants convidats amb els doctors Garnacho, Poca i Sahuquillo.
|
|
Directiu de referència |
|
Aquest cap de setmana, dies 15 i 16 de novembre, la Dra. Anna Ochoa, directora de Processos Maternoinfantils de l’HUVH, serà la directiva de referència.
Així mateix, us facilitem els telèfons de guàrdia que posa a la vostra disposició la Direcció de Manteniment i Obres, durant els caps de setmana i festius intersetmanals.
|
|
Hospital sense Fum |
|
Us recordem que, com regula la Llei 28/2005 en l’article 7, és prohibit fumar en totes les àrees i dependències dels hospitals. Això inclou terrasses, terrats, patis interiors i escales d’incendis. Cal recordar al personal i als usuaris que està prohibit fumar en tot l’edifici i annexos. Us agrairem que vigileu i feu complir la normativa, ja que l’autoritat competent d’inspecció està avaluant les infraccions detectades amb el risc de ser expedientats (i sancionats) per faltes que van de lleus a molt greus.
Norma de Gerència HUVH3-07
Seguint les polítiques marcades des del Departament de Salut en matèria de regulació del tabac, us informem dels cursos que la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum (XCHSF) ha organitzat per al segon semestre del 2008. Tots els professionals sanitaris de l’HUVH, com a centre hospitalari membre de la XCHSF, gaudeixen de la inscripció gratuïta, la qual es pot realitzar en l’espai destinat a Formació de la pàgina web www.iconcologia.net
|
|
Enquesta sobre l’hàbit tabàquic |
|
La Comissió Hospital Lliure de Fum informa que durant aquests dies s’està realitzant una enquesta a una mostra aleatòria de personal del nostre Hospital, per tal de conèixer la prevalença de fumadors i l’opinió del personal sobre l’hàbit tabàquic. La finalitat principal de l’enquesta és avaluar el projecte Hospital Sense Fum després que, des de l’any 2005, ja es desenvolupa a la totalitat d’àrees del nostre centre.
|
L’Hospital als mitjans |
|
- La celebració de les primeres Jornades Internacionals sobre Cures de Nounats centrades en el desenvolupament va merèixer l’atenció d’un nombrós col·lectiu periodístic. Diverses televisions, emissores de ràdio i premsa escrita se’n van fer ressó i vam entrevistar, entre altres persones, el Dr. Josep Perapoch, cap clínic del Servei de Neonatologia. Us adjuntem una de les peces informatives, concretament la publicada dimarts passat al diari El País
- El nefròleg de l’HUVH, Dr. Màrius Morlans, convocat també en representació del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona va assistir a un debat televisiu a Barcelona TV per parlar de la vessant més humanística de la professió mèdica.
- Un altre debat televisiu, aquesta vegada al programa Els matins de TV3, va comptar amb la participació de professionals de Vall d’Hebron. Va ser concretament la Dra. Mireia del Toro, neuròloga pediàtrica la que va donar la seva visió sobre la influència de la pluridiscapacitat infantil en l’entorn del pacient.
- Pel seu interès us facilitem l’article que La Vanguardia va publicar diumenge passat sobre la millora de les donacions d’òrgans a Vall d’Hebron, en el qual s’oferien manifestacions dels doctors Pere Salamero, director de Planificació de Trasplantaments i José Álvarez Sabín, cap del Servei de Neurologia.
|
|
L’acreditació i la certificació, una garantia de qualitat
|
En el marc dels actes del seu 25è aniversari, l’Institut Català de la Salut organitza una jornada per al dimarts 25 de novembre, sobre qualitat en l’àmbit sanitari. L'acreditació i la Certificació, una Garantia de Qualitat repassarà en un dia l’experiència de l'ICS en el qual s’han desenvolupat moltes experiències de millora relacionades amb l’àmbit assistencial i organitzatiu que han assolit una certificació, atorgada per entitats autoritzades, que garanteix qualitat davant dels organismes competents. La jornada, tindrà lloc a la sala d’actes de l’Hospital de Bellvitge, a l’Hospitalet. Us n’adjuntem el programa.
|
|
|
Sistema d’informació assistencial per als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) ideat per a optimitzar la tasca que duen a terme els professionals assistencials de l’ICS, així com harmonitzar els processos de treball. Més informació sobre el SAP Assistencial al número 3 del Butlletí
|
Serà notícia |
|
II Jornada d’Activitats Científiques d’Infermeria
Amb la voluntat d’esdevenir un punt de trobada i difusió de l’activitat científica generada pels professionals de la infermeria de l’HUVH, el proper dimarts, 18 de novembre, tindrà lloc a la sala d’actes del Pavelló Docent la II Jornada d’Activitats Científiques d’Infermeria. L’activitat és acreditada per l’Òrgan d’Acreditació d’Activitats de Formació Continuada i Científica de l’Associació Catalana d’Infermeria (1,7 crèdits) i debatrà durant tot el dia sobre diversos aspectes de la pràctica professional en l’àmbit de la infermeria. Es presentaran diversos projectes, experiències comunicacions orals i pòsters electrònics realitzats pels professionals de l’HUVH (infermeres, llevadores, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, tècnics especialistes i auxiliars d’infermeria). L’organització premiarà les millors comunicacions orals i en pòster que es presentin.
|
Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial: “L’autonomia del pacient en la decisió clínica”
Amb el títol: “L’autonomia del pacient en la decisió clínica”, el proper dia 19 de novembre tindrà lloc a la sala d’actes del Pavelló Docent, la Jornada del Comitè d’Ètica Assistencial organitzada per l’Âula Vall d’Hebron. Durant l’acte s’ha convocat una interessant taula rodona que debatrà sobre els límits de l’autonomia del pacient. Hi participaran: Victòria Camps, catedràtica de Filosofia Moral de la UAB; Maria Casado, directora de l’Observatori de Bioètica i Dret de Barcelona; Marc Broggi, vicepresident del Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya; Montserrat Busquets, professora de l’Escola Universitària d’Infermeria de la UB; i Albert Jovell, president del Foro Espanyol de Pacientes. Després de la taula rodona hi haurà la presentació d’un cas clínic i es debatrà entre els membres de la taula i els assistents. La inscripció és gratuïta. Cal fer arribar la butlleta a aula@vhebron.net
|
Ha estat notícia |
|
Acord entre Humana i Vall d’Hebron per iniciar la recollida selectiva de roba usada
La Direcció d’Hoteleria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’associació HUMANA han iniciat una col·laboració per oferir punts de recollida selectiva de roba usada i calçat en el nostre Hospital. Aquest acord, que han signat la presidenta de l’entitat, Elisabeth Molnar, i el gerent de l’HUVH, Dr. José Luís de Sancho, té una doble finalitat: d’una banda oferir un nou servei públic als treballadors i usuaris i, al mateix temps, participar en els projectes de cooperació i desenvolupament amb el Tercer Món que financia l’associació. HUMANA és una organització humanitària que, des de 1987, porta a terme projectes de cooperació principalment a Àfrica. Els projectes tracten de proporcionar les condicions i les eines necessàries perquè aquestes poblacions deprimides puguin desenvolupar-se i escollir per si mateixes el rumb de les seves vides amb projectes de mitjana i llarga durada en els sectors de formació, desenvolupament comunitari, salut i sanejament. Fruit de l’acord signat recentment, l’HUVH disposa de dos punts de recollida de roba i calçat: un situat al costat de les escales mecàniques d’accés a l’Àrea General i l’altre ubicat al costat de les entrades al recinte pel carrer Natzaret.
|
Beques de la Fundació Lucía a infants pacients de sida a Vall d’Hebron
La Fundació Lucía per a la Sida Pediàtrica, que presideix la Dra. Teresa Español ha creat enguany les anomenades beques “Lucía” d’ajut a la formació de nens i nenes que viuen amb el VIH i les ha atorgades per primera vegada per al present curs escolar 2008/2009. Són beques dedicades a cobrir part de les despeses educatives d’aquests nens i nenes i han de servir per millorar les seves opcions de formació. Una part de l’import de la beca és per sufragar les despeses de llibres i material escolar, l’altre és per a l’ampliació o reforç d’estudis. Entre els beneficiaris de les beques atorgades aquest any hi ha tres pacients de la Unitat de Malalties Infeccioses i Immunodeficiències Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron.
|
El Govern aprova el nou decret de vacunacions, que inclou la del virus del papil·loma humà
El Govern de la Generalitat va aprovar aquest dimarts el nou Decret de vacunacions sistemàtiques, que simplifica el procés de modificació o actualització del calendari vacunal en els casos que no comporten la introducció de noves vacunes. Aquestes modificacions les podrà efectuar el Departament de Salut d’acord amb les recomanacions del Consell Assessor de Vacunacions i tenint en compte la disponibilitat de recursos pressupostaris.
El nou Decret inclou la vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH), que s’administrarà a les noies preadolescents que fan sisè curs d’educació primària, que habitualment tenen entre 11 i 12 anys d’edat. Un altre aspecte destacat del Decret és que consolida l’administració de la primera dosi de la vacuna triple vírica (TV) als 12 mesos d’edat, a més de la vacunació contra la varicel·la dels preadolescents susceptibles de contraure la malaltia. També es continua el programa pilot de la vacunació antihepatitis A+B fins al curs 2013-2014. D’altra banda, s’integren en el calendari les vacunes que s’administren sistemàticament a les persones adultes.
A Catalunya, l’efecte de les vacunacions ha permès eliminar els casos de poliomielitis, diftèria i rubèola congènita, reduint en més del 99% els de tos ferina (catarro), xarampió, parotiditis i rubèola. Això equival a evitar els més de 35.000 casos anuals d’aquestes malalties que afectaven els infants catalans tan sols fa 20 anys. Una part important d’aquest èxit es deu a l’activitat desenvolupada a partir de l’any 80 per la Generalitat de Catalunya amb l’assumpció de les competències de salut pública. Aquell mateix any es va publicar el primer manual i el primer calendari de vacunacions, amb l’objectiu d’assolir elevades cobertures vacunals, especialment entre la població infantil.
|
La Generalitat destina 9.412 milions d'euros a la sanitat en els pressupostos 2009
La consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat aquesta setmana el pressupost del Departament de Salut per a l’any 2009, que és de 9.412,90 milions d’euros, un 2,77% més que l’any passat. Aquest pressupost es desglossa de la manera següent: pressupost del Departament de Salut: 218,88 milions d’euros i pressupost consolidat CatSalut/Institut Català de la Salut: 9.194,02 milions d’euros.
Amb aquests pressupostos, marcats per l’austeritat i els criteris d’eficiència en la gestió, el Departament de Salut considera com a principals prioritats per al 2009 mantenir l’esforç inversor en l’àmbit de la salut (que s’incrementa un 27,11% com indica el capítol pressupostari de despeses i aportacions de capital, continuant amb l’execució de les actuacions previstes al Pla d'inversions en equipaments de salut, horitzó 2012) i continuar avançant per garantir que el temps de visita mèdica s’ajusti a les necessitats del pacient i assegurar el compliment del temps màxim d’espera per a proves diagnòstiques i procediments quirúrgics no urgents garantits.
El pressupost també preveu l’ampliació de la cobertura de l’atenció bucodental a la població infantil, la implementació de la vacuna contra el virus del papil·loma humà i la millora de l’atenció podològica al peu diabètic, la prevenció i el control dels factors ambientals i alimentaris que poden produir un efecte negatiu sobre la salut. Les noves prestacions van acompanyades del cofinançament del Ministeri de Sanitat. Pel que fa a recerca i innovació, l’extensió de la història clínica compartida i de la recepta electrònica al conjunt del sector sanitari català tindran un impacte positiu tant per als professionals com per als ciutadans. El pressupost fa també una especial incidència sobre els professionals sanitaris; es consoliden els imports dels acords retributius dels professionals sanitaris, tant en l’àmbit dels centres de l'ICS com dels centres concertats (hospitals, sociosanitaris, salut mental) i dels proveïdors de transport sanitari. Es continuen aplicant els Acords del Consell de la Professió Mèdica i del Consell de la Professió d’Infermeria, incidint en la participació directa dels professionals en la gestió assistencial i en la governança de les institucions.
|
Cultura i salut |
|
Exposició fotogràfica de Metges sense Fronteres
Chagas, una tragedia silenciosa
Data: novembre i desembre
Lloc: Vestíbul de l'Àrea Maternoinfantil
|
|
Actes científics |
|
Fundació Institut de Recerca: http://www.ir.vhebron.net Més informació: institutrecerca@ir.vhebron.net
i al 93 489 43 37 Agenda científica
Agenda de docència i formació: Serveis Clínics Centrals HUVH: Novembre de 2008.
Agenda docència
VIII Curs d’actualització en anestesiologia i reanimació
Dates: 14 i 21 de novembre
Horari: 08.00 a 09.00 hores
Lloc: Sala d’actes de l’Àrea General, planta 10
Jornada formativa del Banc de Sang
Dates: 15 de novembre
Horari: 09.00 a 14.00 hores
Lloc: Sala d’actes de l’Àrea General, planta 10
XXVIII Curs d’Ecocardiografia i XX Jornades d’Actualització en Imatge Cardíaca
Dates: 17, 18, 19, 20, 21 i 22 de novembre
Horari: 09.00 a 18.00 hores
Lloc: Sala d’actes de l’Àrea General, planta 10
Per a més informació: Curs d’Ecocardiografia
Jornada de Farmacogenètica en Hematooncologia
Data: 20 de novembre
Horari: de 09.30 a 14.30 hores
Lloc: Sala d'actes de la l'Àrea General, planta baixa
Per a més informació: Jornada de Famacogenètica en Hematooncologia
IV Simposi Societat Europea de Nefrologia, Diàlisi i Trasplantament i XV Simposi FRIAT
Dates: 20 i 21 de novembre
Horari: 09.00 a 19.00 hores
Lloc: Sala d’actes del Pavelló Docent
Per a més informació: Simposi Societat Europea NDT
XXII Curs de marcapassos
Dates: 24 i 25 de novembre
Horari: 08.00 a 18.00 hores, i de 08.00 a 14.00 hores, respectivament
Lloc: Sala d’actes de l’Àrea General, planta 10
Per a més informació: Curs de marcapassos
IV Curs nacional de Ventilació Mecànica
Dates: 24, 25, 26 i 27 de novembre
Horari: 09.00 a 20.00 hores
Lloc: Sala d’actes del Pavelló Docent
Per a més informació: Curs de Ventilació Mecànica
XXV Curs de Cardiologia Nuclear Clínica
Dates: 26, 27 i 28 de novembre
Horari: 08.30 a 18.00 hores
Lloc: Sala d’actes de l’Àrea General, planta 10
XI Curs d’avenços en Pneumologia Pediàtrica
Dates: 28 i 29 de novembre
Horari: 09.00 a 20.00 hores, i de 09.00 a 14.00 hores
Lloc: Sala d’actes del Pavelló Docent
Per a més informació: programa
|
Formació continuada |
Perquè en tingueu coneixement i en feu difusió, us adjuntem informació d’un curs, un avís i llistes d’admesos i exclosos, procedent de la Unitat de Formació i Desenvolupament:
Cursos
Resposta a l’emergència a l’àrea obstètrica
Llistes d’admesos
Taller de contenció i actuació davant de situacions de violència
Llistes d’exclosos
Taller de contenció i actuació davant de situacions de violència
|
|
Per realitzar la inscripció a una activitat interna de formació continuada, si us plau, empleneu el Full d’inscripció i feu-lo arribar a: la Unitat de Formació i Desenvolupament (Pavelló Docent, planta baixa), al CAU de l’Àrea Maternoinfantil; a la planta 11 de l’Àrea General, a la Direcció d’Infermeria de l’Àrea de Traumatologia o bé al Servei d’Atenció al Personal (SAP) de cada Àrea.
|
|
Butlletí NotícIES |
Us fem arribar el número de novembre del butlletí informatiu NotícIES, editat per l’Institut d’Estudis de la Salut.
|
|
| |